24. huhtikuuta 2015

Please mind the gap


...And the eye contact with other passengers. Ensi silmäyksellä Lontoon metrokartta saattaa aiheuttaa pientä huippaista ja pahoinvointia pääkopassa. Värikkäitä viivoja siellä täällä ympäri karttaa. Värikkäiden viivojen eli metrolinjojen lisäksi pitäisi oppia paperille kirjoittamatta jätetyt säännöt. Ilman niitä henkilö manataan syvimpään Helvettiin tai luokitellaan turistiksi. Turisteille pieni vinkki: älkää matkustako aamuruuhkassa ellei ole ihan pakko tai tiedätte tasantarkkaa mitä ootte tekemässä.


Aloitetaan ihan perusasioista eli platformilla seisomisesta. Seisomapaikka riippuu täysin metrosta jonka kyytiin oot hyppäämässä. Jos metrosi on tulossa vasta toisena niin nojailet kiltisti seinään vasten. Jos käy hyvä tuuri ja ajoitat itsesi platformille oikeaan aikaan niin seisot vähän edempänä takanaseisovasta kaverista. Tämä siitä syystä, että tilaa pitää olla! Kun metron saapumiseen on enää minuutti niin silloin hivuttaudutaan keltaisen viivan tuntumaan. Lähtölaskenta alkaa ja kisa siitä kuka on seissyt lähimpänä ovea. Sitten yksi tärkeimmistä asioista metron ovien avautuessa: seiso ovien sivuilla ja päästä lähtijät ensin ulos! Mikään ei oo ärsyttävämpää kuin joku samperin kiinalaisturisti änkemässä matkalaukkunsa kanssa ihmismassan läpi. Toinen elämää tärkeämpi sääntö: rullaportaissa seiso oikealla puolella, vasen puoli on niille joilla on kauhea minuuttikiire eli niille jotka kävelevät portaissa. Tai vaihtoehtoisesti juoksevat.


Sisälle päästyä on hyvä kulkea flown mukana sillä Lontoon metroaamuruihkan jälkeen suomalainen dösäaamuruuhka tuntuu suorastaan säälittävältä. Aamuruuhkan aikaan löytää pahemmin itselleen istumapaikkaa jonka vuoksi pääsee usein suomalaisia kauhistuttavaan tilanteeseen eli melkein ihokosketukseen muiden matkustajien kanssa. Vaikka kävisi niinkin hyvä tuuri kuin, että pääsisit istumaan niin vaara piilee joka pysäkillä. Koskaan ei voi olla täysin varma kuka harmaahapsinen mummeli tai pappa tai jopa raajarikko hyppää kyytiin. Kun tämä tilanne tapahtuu ja istut lähellä ovia niin pelisi on menetetty: joudut luovuttamaan vaivalla ansaitun paikkasi. Ei hirveästi naurata esimerkiksi töiden jälkeen, kun korkkareita on pidetty jo 9tuntia jalassa ja metron lämpötila muistuttaa uhkaavasti huonosti lämmitettyä saunaa.

Sitten vielä yksi vinkki: ekalla Oysterin top up kerralla ota kaveri mukaan jos on ruuhka-aika. Mikään ei oo ärsyttävämpää kuin se, että ekakertalainen säheltää sen kortin kanssa suu auki sillä välin kun muut odottavat vuoroaan ja rukoilevat, että kaveri onnistuisi hommassaan. pahoittelut myös siitä, että kuvat eivät liity metroon. Toisaalta liittyy sillä eka on matkakuume, toka on dösäpysäkiltä ja kolmas Maidstonen rautatieasemalta.

Ei kommentteja: